Motorrijtuigenbelasting

Als u een motorrijtuig (personenauto, bestelauto, vrachtauto, autobus of motorrijwiel) op uw naam heeft staan, dan zult u motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Hoeveel u moet betalen is afhankelijk van een aantal factoren.

Personen- of bestelauto

Hier kunt u berekenen hoeveel u moet betalen.

Voldoet uw auto die gebruikt wordt voor vervoer van goederen aan de eisen die gesteld worden aan een bestelauto, dan wordt uw kenteken een zogenaamd grijs kenteken. Hierdoor betaalt u minder MRB als u staat geregistreerd als ondernemer en u een btw-nummer heeft. Tevens dient ruim 10% van de verreden kilometers werk gerelateerd te zijn. Dit lage tarief wordt automatisch toegepast als u als ondernemer voor de omzetbelasting geregistreerd staat.

Sommige motorrijtuigen komen voor een vrijstelling in aanmerking. 

Vrachtauto

De hoogte van het bedrag aan MRB dat u moet betalen voor een vrachtauto is ook afhankelijk van een aantal factoren. Hoe hoog de motorrijtuigenbelasting is voor uw vrachtauto, kunt u opzoeken in een van de tabellen voor motorrijtuigenbelasting voor vrachtauto's.

Belasting zware motorrijtuigen (BZM)

Als u een vrachtwagen(combinatie) heeft moet u naast MRB meestal ook belasting zware motorrijtuigen betalen (BZM). Dit betaald u alleen als u vrachtwagen(combinatie) op de autosnelwegen wilt gebruiken en het motorrijtuig uitsluitend bestemd is voor het vervoer van goederen en de toegestane maximummassa van het voertuig 12.000 kg of meer is. Hier dient u zelf aangifte van te doen. Als u BZM heeft betaald, dan mag u ook gebruik maken van de autosnelwegen in België, Denemarken, Luxemburg en Zweden.

Horizontaal toezicht |  Papierloos boekhouden |  Nieuws |  Vrijblijvende kennismaking
Aanmelden nieuwsbrief:
 
Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen
Register Belastingadviseurs
Bachstraat 4a | 2324 GL Leiden | info@wentadvies.nl | De voorwaarden van de NOAB zijn van toepassing op onze leveringen