Personenauto

Hoe kunt u bijtelling bij een personenauto voorkomen? 

1. U rijdt minder dan 500 km per jaar privé

Indien er op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé wordt gereden hoeft er geen bijtelling plaats te vinden. Kilometers voor woon-werkverkeer zijn zakelijke kilometers. Door middel van een rittenregistratie kunt u aantonen dat er op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé gereden is. Bij de belastingdienst kan een verklaring geen privégebruik auto worden aangevraagd, echter zal dan ook moeten bewezen worden dat er niet meer dan 500 kilometer privé gereden heeft.

2. Verbod op privé gebruik auto

Er vindt ook geen bijtelling plaats als er schriftelijk is vastgelegd (met de werkgever) dat er een verbod is op privé gebruik van de auto. Door de werkgever wordt dit verbod ook gecontroleerd op naleving. Zodra er overtreding van het verbod plaatsvindt zal er door de werkgever ook een sanctie aan verbonden moeten worden. Bijvoorbeeld een boete.

3. U gebruikt een deel- of poolauto privé

Een deel- of poolauto kan ook privé worden gebruikt door de werknemers zonder dat er bijtelling volgt, zolang de werkgever zich als verhuurder gedraagt. Er dient dan een marktconform tarief gerekend te worden en een kilometeradministratie bijgehouden worden. Jaarlijks zal de tarieftabel in de regeling en deze regeling door de Belastingdienst en de VNA (Vereniging van Nederlandse autoleasemaatschappijen) vastgesteld en geactualiseerd worden.

Tabel 2014

RDC-SegmentenVoorbeeldmodellenToetstarief per dag (van 09.00 tot 09.00 uur)Toetstarief dagdeel (periode van 4 uur overdag of van 17.00 's avonds t/m 09.00 uur de volgende ochtend)Toetstarief weekend (periode vrijdag 17.00 uur tot maandag 09.00 uur)
A (Klein)Citroën C1, Peugeot 107, Toyota Aygo€ 39€ 27€ 67
B (Kleine middenklasse)Ford Fiësta, VW Polo, Nissan Juke€ 45€ 31€ 84
C (Middenklasse)Opel Astra, Toyota Prius€ 55€ 38 102
D (Grote Middenklasse)Audi A4, BMW 3-serie, Skoda Oktavia€ 73 50€ 132

4. U verkoopt de auto van de zaak aan privé

Bij een privé auto vindt er uiteraard geen bijtelling plaats. Wel kunt u de zakelijke kilometers doorbelasten a 19 ct. per kilometer. Twijfelt u of het verstandig is de auto aan privé te verkopen? Wij kunnen u hierin adviseren.Horizontaal toezicht |  Papierloos boekhouden |  Nieuws |  Vrijblijvende kennismaking
Aanmelden nieuwsbrief:
 
Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen
Register Belastingadviseurs
Bachstraat 4a | 2324 GL Leiden | info@wentadvies.nl | De voorwaarden van de NOAB zijn van toepassing op onze leveringen