Bestelauto

Hoe kunt u bijtelling bij een bestelauto voorkomen?

1. U rijdt minder dan 500 km per jaar privé

Indien er op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé wordt gereden hoeft er geen bijtelling plaats te vinden. Kilometers voor woon-werkverkeer zijn zakelijke kilometers. Door middel van een rittenregistratie kunt u aantonen dat er op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé gereden is. Bij de belastingdienst kan een verklaring geen privégebruik auto worden aangevraagd, echter zal dan ook moeten bewezen worden dat er niet meer dan 500 kilometer privé gereden heeft.

2. U rijdt helemaal niet privé

Gebruikt u een bestelauto (van uw werkgever) en gebruikt u deze uitsluitend zakelijk en niet privé, dan kan er een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto worden aangevraagd. Er vindt dan geen bijtelling plaats en hoeft er geen rittenregistratie te worden bijgehouden. Indien de belastingdienst vaststelt dat de bestelauto toch gebruikt wordt op een manier die privé kan zijn, zult u het zakelijke karakter aan moeten tonen. Kunt u dit niet, dan zal er alsnog bijtelling plaats vinden. Ook kan een boete worden opgelegd. Zijn er veranderingen in de situatie dan dient u de verklaring zelf in te trekken.

3. Verbod op privé gebruik auto

Er vindt ook geen bijtelling plaats als er schriftelijk is vastgelegd (met de werkgever) dat er een verbod is op privé gebruik van de bestelauto. Door de werkgever wordt dit verbod ook gecontroleerd op naleving. Zodra er overtreding van het verbod plaatsvindt zal er door de werkgever ook een sanctie aan verbonden moeten worden. Bijvoorbeeld een boete.

4. Gebruik bestelauto door meerdere personen

Bij gebruik door meerdere werknemers van de bestelauto is het lastig de regeling voor privé gebruik individueel toe te passen. De werkgever zal in dat geval de zogenoemde eindheffing van € 300 per jaar moeten toepassen op het voordeel van het privé gebruik. Er hoeft dan geen rittenregistratie te worden bijgehouden.

5. Bestelauto (bijna) uitsluitend geschikt voor vervoer goederen

Als een bestelauto (bijna) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen dan vind er geen bijtelling plaats. Bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is voor passagiers. Denk daarbij aan een auto die alleen een passagiersstoel heeft en voor de rest geheel gevuld is met gereedschappen. Het kan ook zijn dat de auto te vies is (of een vieze geur heeft) om voor privédoeleinden te gebruiken.

6. Bestelauto kan niet worden gebruikt buiten werktijd.

Indien de bestelauto buiten werktijd niet kan worden gebruikt, doordat deze bijvoorbeeld achter een gesloten hek op het bedrijventerrein blijft staan zal er ook geen bijtelling plaatsvinden.

Horizontaal toezicht |  Papierloos boekhouden |  Nieuws |  Vrijblijvende kennismaking
Aanmelden nieuwsbrief:
 
Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen
Register Belastingadviseurs
Bachstraat 4a | 2324 GL Leiden | info@wentadvies.nl | De voorwaarden van de NOAB zijn van toepassing op onze leveringen