BPM

Bij de aanschaf in Nederland of import naar Nederland van een personenauto, motor of bestelauto bent u in principe belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) verschuldigd.

Personen- en bestelauto’s met een CO2 uitstoot van nihil (elektrisch) hebben een vrijstelling van BPM tot 1 januari 2018. In 2014 geldt er een vrijstelling van BPM voor personenauto’s die op diesel rijden met een Co2 uitstoot van minder dan 86 gram per kilometer. Voor alle andere brandstoffen met een CO2 uitstoot van minder dan 89 gram per kilometer geldt ook de vrijstelling. Vanaf 1 januari 2015 zal de vrijstelling beperkt worden tot nulemissieauto’s.

Bestelauto’s met een eerste afgiftedatum voor 1 juli 2005 betalen geen BPM. Voor bestelauto’s met datum eerste toelating vanaf 1 juli 2005 gelden andere regels. Indien u ondernemer bent en de bestelauto voor meer dan 10% van de per jaar gereden kilometers voor de onderneming gebruikt hoeft u geen BPM te betalen. In de andere gevallen betaald u wel BPM.

Verkoopt u de bestelauto binnen 5 jaar dan is in principe BPM verschuldigd. Verkoop aan een andere ondernemer met toepassing van de doorschuifregeling voorkomt echter naheffing van rest-BPM.

Horizontaal toezicht |  Papierloos boekhouden |  Nieuws |  Vrijblijvende kennismaking
Aanmelden nieuwsbrief:
 
Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen
Register Belastingadviseurs
Bachstraat 4a | 2324 GL Leiden | info@wentadvies.nl | De voorwaarden van de NOAB zijn van toepassing op onze leveringen